Ajánlott oldalak

 • b nenezzel

  b sondheim

  b csipke

Tájékoztató

 • A Kultifilter egy magánszemélyek által útjára indított és gondozott weboldal, mely azzal a célból jött létre 2012-ben, hogy az oldal szerzői ezen a felületen osszák meg véleményüket (jellemzően) valamely kulturális alkotásról, eseményről, jelenségről.

  Az oldal készítői a látogatók személyes adatait nem gyűjtik, nem kezelik, nem továbbítják. Az oldal nem használ sütiket (cookie-kat) és semmilyen módon nem azonosítja a látogatókat.

  A Kultufilter.hu weboldalon olvasható anyagokhoz 2018. március 31. után csak a Kultifilter Facebook-oldalán lehet hozzászólni.

  Az oldalon megjelenő anyagok a szerzői jogi törvény védelme alá esnek, ugyanakkor a weboldal üzemeltetőivel folytatott egyeztetést követően, a Kultifilter.hu oldalra való hivatkozással (továbbá adott esetben a szerző nevének feltüntetésével) szabadon felhasználhatók.

  Az írások átvételével kapcsolatos kéréseket, valamint az egyéb észrevételeket, üzeneteket, kéréseket a Kultifilter készítői az alábbi e-mail címen fogadják:

  email

Fel, Carmen, öld meg a bikát!

zj 2018 001aÉlénk érdeklődés övezte a firenzei operaház január eleji Carmen-bemutatóját, mégpedig azért, mert ez a produkció a szokásostól eltérő befejezéssel zárul: ezúttal Carmen öli meg Don Josét. Az indoklás szerint a változtatás a nők elleni erőszakra és a nők helyzetével való visszaélésekre hívja fel a figyelmet.

Nem azért mondom, de az ötletgazdák figyelmét is fel lehetett volna hívni egy s másra. Például arra, hogy még ha jó szándékkal is nyúlnak bele valamibe, ami dramaturgiai, művészi és esztétikai szempontból mindezidáig teljesen rendben volt, az eredmény nem feltétlenül az lesz, amire ők vágytak.

Kezdjük azzal, hogy mindez kevés. Hiszen a darab több más érdekvédelmi ziccert is felkínál, amiket nyugodtan ki lehetne még használni. Például színre léphetne egy állatvédő szervezet azzal, hogy Carmen egyúttal ölje meg Escamillót is, a díszletre pedig vetítsék rá az „Így jár mindenki, aki ártatlan állatokat szórakozásból öl” feliratot.
Mindemellett beszállhatnának a projektbe a dohányzás elleni küzdelem képviselői is. Ők már harcedzettek, a közelmúltban elérték, hogy a perthi operaház két évig levegye műsoráról a Carment, mert a címszereplő dohánygyárban dolgozik. Ha pedig a mostani firenzei produkció amúgy is meg lett bolygatva, akkor már az is beleférhet, hogy a lányok valami más munkát végezzenek. Ám ebben ez esetben ügyelni kell arra, hogy bármit is állítanak elő, az feleljen meg az egészséges életmódról és a civilizációs problémákról alkotott felfogásunknak, de nem ám csak az E-számokat illetően, hanem lehetőleg legyen laktózmentes, és még csak nyomokban se tartalmazzon mogyorót.

Amúgy, ha már a társadalmi-szociális problémákat ennyire szívükön viselik ott Firenzében, akkor remélem, a szereposztáskor gondoltak arra, hogy az előadók között legyen ázsiai és afro-amerikai is. Nem beszélve arról a kockázatról, milyen tiltakozáshullámot válthat ki, hogy a pontosan definiált etnikumú címszereplőt fehér énekesnő alakítja. (És még szerencse, hogy a hazai közbeszédet csak minimálisan formálják külhoni operabemutatók: ha nagyobb publicitást kapott volna nálunk, hogy ezúttal Carmen öli meg Don Josét, már javában dúlna a kommentháború a cigánybűnözésről.)

De lám, a firenzeiek gondolatébresztőnek, vitaindítónak szánták az alternatív befejezést, és jelen cikket tekintve félig-meddig bejött a számításuk, már ami az ébredő gondolatokat illeti. Az már más kérdés, hogy a fenti gondolatok nem a nők elleni erőszak körül forognak, de ahogy nézem a külföldi híreket, máshol sem a #metoo kampány erősödését segítette elő a bemutató.
Ami pedig a vitaindító szándékot illeti, végképp lukra futottak: abban ugyanis sehol nincs vita, hogy amit csináltak, úgy marhaság, ahogy van.

# -krl-, 2018-01-21

Kapcsolódó elemek

Vissza a tetejére