Ajánlott oldalak

 • b nenezzel

  b sondheim

  b csipke

Tájékoztató

 • A Kultifilter egy magánszemélyek által útjára indított és gondozott weboldal, mely azzal a célból jött létre 2012-ben, hogy az oldal szerzői ezen a felületen osszák meg véleményüket (jellemzően) valamely kulturális alkotásról, eseményről, jelenségről.

  Az oldal készítői a látogatók személyes adatait nem gyűjtik, nem kezelik, nem továbbítják. Az oldal nem használ sütiket (cookie-kat) és semmilyen módon nem azonosítja a látogatókat.

  A Kultufilter.hu weboldalon olvasható anyagokhoz 2018. március 31. után csak a Kultifilter Facebook-oldalán lehet hozzászólni.

  Az oldalon megjelenő anyagok a szerzői jogi törvény védelme alá esnek, ugyanakkor a weboldal üzemeltetőivel folytatott egyeztetést követően, a Kultifilter.hu oldalra való hivatkozással (továbbá adott esetben a szerző nevének feltüntetésével) szabadon felhasználhatók.

  Az írások átvételével kapcsolatos kéréseket, valamint az egyéb észrevételeket, üzeneteket, kéréseket a Kultifilter készítői az alábbi e-mail címen fogadják:

  email

A legtöbbször játszott zeneszerző pedig nem más, mint… (A 2016/17-es évad számokban)

zj 2017 002aA komolyzenei koncertek műsorát illetően már jó ideje az az érzésem, mintha időről időre ugyanazok a darabok forognának körbe-körbe, dominálna a romantika, és szinte egyetlen előadó sem merne túllépni a kánonban nagy-ként aposztrofált, klasszikus zeneszerzők ún. közönségkedvenc művein.

Úgy gondoltam, azt, hogy ez nemcsak egyszerű érzet, hanem tényleges helyzet-e, legegyszerűbb úgy megvizsgálni, ha átnézem a koncertek programjait. Előre leszögezem: az alább ismertetett vizsgálódás szempontjai tudományosnak nem nevezhetők.
Reprezentatívnak viszont szerintem igen.

Összegyűjtöttem a budapesti koncertprogramot hónapról hónapra közlő, Koncertkalendárium című kiadvány 2016/17-es évadról szóló számait (2016 szeptemberétől 2107 júniusáig), és rendezvényenként táblázatban rögzítettem a játszott zeneszerzők neveit. Ezek után megnéztem, kik azok a zeneszerzők, akiktől az adott hónapban legalább két hangversenyen játszottak valamit. Az, hogy egy koncerten hány darabja hangzott el az illetőnek, nem számított, a neve koncertenként csupán egyszer került a táblázatba. (Ellenkező esetben elég lett volna egy szerzői est, hogy arra a téves megállapításra jussunk, az illető nagyon népszerű komponista, hiszen sok darabját játszák. Hasonló megfontolásból került a szempontok közé, hogy havonta legalább két koncerten legyen műsorra tűzve a szerzőtől valami.)

Minden egyes hónap után összesítettem, kitől hány művet játszottak, és mely komponisták kerültek ezáltal az első tíz helyre (természetesen ez nem tíz zeneszerzőt jelent, hiszen hónapról hónapra előfordult a többszörös holtverseny). A havi „Top 10”-be jutott zeneszerzők kerültek a végleges táblázatba, ahol a szezon végére kialakult a végső sorrend. Összesen 117 zeneszerző szerepel ezen a listán, ám mivel engem csak a trendek, a nagyságrendek érdekeltek, először csak azokat hagytam rajta, akik neve legalább 20 (tehát átlagban havi két) koncerten szerepelt. Mivel azonban akadhat jó pár komponista, aki egy-egy adott hónapban ugyan nem fért be a „Top 10”-be, ugyanakkor a teljes évad során több mint 20 hangversenyen lehetett hallani műveit, ezért az alább közölt táblázathoz a vonalat lejjebb húztam meg, így mindazok szerepelnek a listán, akik az összesített listán elérték a 10 mű/10 hónap eredményt.

Lássuk az így kialakult sorrendet:

 Hely   Zeneszerző

 Koncertek 
száma

 1.  Bartók 128
 2.   Bach 97
 Mozart 97
 3.  Liszt 96
 4.  Beethoven 88
 5.  Schubert 66
 6.  Brahms 57
 7.  Kodály 54
 8.  Haydn 53
 9.  Debussy 52
 10.  Schumann 50
 11.  Mendelssohn  44
 12.  Csajkovszkij 39
 13.  Ravel 38
 14.  Chopin 36
 15.   Dvořák 30
 Rachmaninov   30
 16.  Vivaldi 29
 17.  Rossini 20
 18.  Händel 19
 19.  Dohnányi 17
 20.   Sosztakovics 16
 Wagner 16
 21.    Grieg 14
 Mahler 14
 Strauss, R. 14
 22.     Piazzolla 12
 Prokofjev 12
 Saint-Saëns 12
 Stravinsky 12
 23.  Telemann 11
 24.  Weiner 11
 25.  Verdi 10

Szóval, nem romantikus zeneszerző, hanem Bartók vezeti a listát, Bach és Mozart a második helyen (és Kodály a hetediken).
De ugyebár a trendek és a nagyságrendek…

Érdekességképp árulom el, hogy a jelen listát záró Verdi után Ligeti a soron következő zeneszerző, 9 koncerttel, ő tehát épphogy lecsúszott. Kurtág két hellyel lejjebb követi őt, 7 koncerttel, csakúgy, mint Orbán György. Ez utóbbi tény különösképp érdekes, mert ezek szerint – a fentebb említett hibalehetőségektől most eltekintve – ők ketten a legjátszottabb kortárs magyar zeneszerzők. Ugyanakkor az is érdekes, hogy hét koncert tíz hónap alatt már „leg”-et jelenthet… (és akkor e helyütt szóba sem hoztuk, mennyire tekinthető a többi művészeti ághoz képest múzeuminak a komolyzene).

Az ismertetett szempontok alapján jelen koncertszezon műsorait is gyűjtöm – egyelőre nem úgy tűnik, hogy jelentős változások lennének megfigyelhetők…

# -krl-, 2017-12-29

Vissza a tetejére