Kis éji izé

zj 2015 005aKülönleges zenei teljesítményről jelent meg egy hír nemrég: a BBC egyik rádiócsatornája felállította az egyetlen zenemű sugárzásának rekordját valamint az egyetlen zenemű élő sugárzásának rekordját.

De ez még hagyján! Az említett opus egy kifejezetten altató célzattal létrehozott darab volt, mégpedig Max Richter Sleep című alkotása, melynek megírásához a komponista – a biztos hatás elérése érdekében – egy neurológussal is konzultált. A nyolc óra hosszúságú előadásra a Wellcome Intézetben került sor, ahol nem csak a helyszínen felállított ágyakon elheverő érdeklődőket, hanem a hangversenyt a rádióban követő hallgatókat is arra bíztatták, hogy aludják végig az előadást.

A nyolcórányi zenemű megírása valóban elismerésre méltó teljesítmény, miként a BBC is megérdemli a dicséretet, amiért vállalkozott a közvetítésre. Nem beszélve a zenészekről, akiknek nemcsak, hogy bírniuk kellett a hosszú időtartam miatti fokozottabb fizikai igénybevételt, de arra is ügyelniük kellett, nehogy a muzsika hatása alá kerülve ők maguk is álomba szenderüljenek.

A siker mértékéről nem ejtenek szót a tudósítások, de valószínűleg ez az az eset, amikor az tekinthető a legnagyobb eredménynek, ha a záró hangok után senki nem tapsolt – merthogy már aludt...

A teljesítmény mértékét árnyalandó hozzáteszem: a produkcióra az éjszakai órákban került sor, amikor eleve nagyobb az esély arra, hogy az ember álomba szenderüljön, akár zenét hallgatva, akár minden zajforrást kiiktatva. Szóval, akár azt is mondhatnám, hogy ez így nem kunszt. Főleg annak fényében, hogy jó pár olyan hangversenyt ültem már végig, amelyet nem altató célzattal hirdettek meg, a végeredményt tekintve viszont csak annyiban tért el a BBC-s rekordtól, hogy nem tartott nyolc órán keresztül.

#  -krl-, 2015-10-04

1 hozzászólás

  • Sipi

    A ma esti zeneszerzőverseny jutoott eszembe: mi lenne, ha ezt is előadnák? Akkor a zsűri úgy értékelne, hogy ez volt a legjobb, mert nagyon jót aludtunk rajta?

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Vissza a tetejére