Ajánlott oldalak

 • b nenezzel

  b sondheim

  b csipke

Tájékoztató

 • A Kultifilter egy magánszemélyek által útjára indított és gondozott weboldal, mely azzal a célból jött létre 2012-ben, hogy az oldal szerzői ezen a felületen osszák meg véleményüket (jellemzően) valamely kulturális alkotásról, eseményről, jelenségről.

  Az oldal készítői a látogatók személyes adatait nem gyűjtik, nem kezelik, nem továbbítják. Az oldal nem használ sütiket (cookie-kat) és semmilyen módon nem azonosítja a látogatókat.

  A Kultufilter.hu weboldalon olvasható anyagokhoz 2018. március 31. után csak a Kultifilter Facebook-oldalán lehet hozzászólni.

  Az oldalon megjelenő anyagok a szerzői jogi törvény védelme alá esnek, ugyanakkor a weboldal üzemeltetőivel folytatott egyeztetést követően, a Kultifilter.hu oldalra való hivatkozással (továbbá adott esetben a szerző nevének feltüntetésével) szabadon felhasználhatók.

  Az írások átvételével kapcsolatos kéréseket, valamint az egyéb észrevételeket, üzeneteket, kéréseket a Kultifilter készítői az alábbi e-mail címen fogadják:

  email

Kis éji izé

zj 2015 005aKülönleges zenei teljesítményről jelent meg egy hír nemrég: a BBC egyik rádiócsatornája felállította az egyetlen zenemű sugárzásának rekordját valamint az egyetlen zenemű élő sugárzásának rekordját.

De ez még hagyján! Az említett opus egy kifejezetten altató célzattal létrehozott darab volt, mégpedig Max Richter Sleep című alkotása, melynek megírásához a komponista – a biztos hatás elérése érdekében – egy neurológussal is konzultált. A nyolc óra hosszúságú előadásra a Wellcome Intézetben került sor, ahol nem csak a helyszínen felállított ágyakon elheverő érdeklődőket, hanem a hangversenyt a rádióban követő hallgatókat is arra bíztatták, hogy aludják végig az előadást.

A nyolcórányi zenemű megírása valóban elismerésre méltó teljesítmény, miként a BBC is megérdemli a dicséretet, amiért vállalkozott a közvetítésre. Nem beszélve a zenészekről, akiknek nemcsak, hogy bírniuk kellett a hosszú időtartam miatti fokozottabb fizikai igénybevételt, de arra is ügyelniük kellett, nehogy a muzsika hatása alá kerülve ők maguk is álomba szenderüljenek.

A siker mértékéről nem ejtenek szót a tudósítások, de valószínűleg ez az az eset, amikor az tekinthető a legnagyobb eredménynek, ha a záró hangok után senki nem tapsolt – merthogy már aludt...

A teljesítmény mértékét árnyalandó hozzáteszem: a produkcióra az éjszakai órákban került sor, amikor eleve nagyobb az esély arra, hogy az ember álomba szenderüljön, akár zenét hallgatva, akár minden zajforrást kiiktatva. Szóval, akár azt is mondhatnám, hogy ez így nem kunszt. Főleg annak fényében, hogy jó pár olyan hangversenyt ültem már végig, amelyet nem altató célzattal hirdettek meg, a végeredményt tekintve viszont csak annyiban tért el a BBC-s rekordtól, hogy nem tartott nyolc órán keresztül.

#  -krl-, 2015-10-04

Vissza a tetejére