Ajánlott oldalak

 • b nenezzel

  b sondheim

  b csipke

Tájékoztató

 • A Kultifilter egy magánszemélyek által útjára indított és gondozott weboldal, mely azzal a célból jött létre 2012-ben, hogy az oldal szerzői ezen a felületen osszák meg véleményüket (jellemzően) valamely kulturális alkotásról, eseményről, jelenségről.

  Az oldal készítői a látogatók személyes adatait nem gyűjtik, nem kezelik, nem továbbítják. Az oldal nem használ sütiket (cookie-kat) és semmilyen módon nem azonosítja a látogatókat.

  A Kultufilter.hu weboldalon olvasható anyagokhoz 2018. március 31. után csak a Kultifilter Facebook-oldalán lehet hozzászólni.

  Az oldalon megjelenő anyagok a szerzői jogi törvény védelme alá esnek, ugyanakkor a weboldal üzemeltetőivel folytatott egyeztetést követően, a Kultifilter.hu oldalra való hivatkozással (továbbá adott esetben a szerző nevének feltüntetésével) szabadon felhasználhatók.

  Az írások átvételével kapcsolatos kéréseket, valamint az egyéb észrevételeket, üzeneteket, kéréseket a Kultifilter készítői az alábbi e-mail címen fogadják:

  email

Prosto, furioso

zj 2015 003aRácz Zoltán, az Amadinda ütőegyüttes tagja, az UMZE Kamaraegyüttes művészeti vezetője, a Zeneakadémia professzora elolvasott egy koncertbeszámolót, melyet Fáy Miklós írt Ránki Dezső és a Concerto Budapest hangversenyéről. Ezt követően az alábbi nyílt levelet tette közzé Facebook-oldalán:

„Nyílt levél Fáy Miklósnak – aki ismeri juttassa el neki

Idefigyelj te barom! Elolvastam a nyavalyás gondolataidat, Ránkiék tegnapi Mozart koncertjéről és betelt a pohár, elegem van belőled. Nagyon ügyelj arra, hogy soha többé be ne tévedj semmilyen koncertre, ahol fellépek, mert úgy kibaszlak a teremből mint a taknyot, te senkiházi szarjankó, te kitartott hímringyó. Nem értesz semmihez - régóta tudjuk - ócska frusztrált seggnyaló vagy, egy labdaszedő, aki csak a partvonalig jut el, onnét óbégat. Mégis hogy képzeled, hogy ezzel a törpe identitással a legnagyobb művészeket sározod be? Mit gondolsz meddig teheted ezt büntetlenül? Ébredj fel kispofám, amíg nem késő!

Na pá!”

Hogy eloszlasson minden félreértést, miszerint talán csak hirtelen felindultságból, meggondolatlanul szakadtak ki belőle e szavak, másnap ismét megjelentette üzenetét, melyet a komolyzenei élet több szereplője is lájkolt, sőt kommentelt helyeslően.

Lehet egy kis déjà vu érzésünk, merthogy Fáy Miklós már 2003-ban is kivívta a zenészszakma, sőt, a zenekritikus kollégák haragját Schiff András egyik koncertjéről írt beszámolója miatt. Élénk diskurzus indult el akkor a sajtóban a kritikaírás kritériumairól, és mindenről, ami ezzel összefügg, de úgy tűnik, ha változott is bármi az azóta eltelt közel másfél évtized alatt, egy dolog fix maradt: Fáy Miklóst sokat továbbra is inkompetensnek tartják.

Hogy hová fut majd ki e mostani eset, még nem tudni. Jelen állás szerint ott tartunk, hogy a Fidelióban megjelent egy Rácz Zoltánnak címzett nyílt levél, de valószínűsíthető, hogy nem ez a végállomás.

Történt azonban még valami, amit érdemes figyelembe venni az események mérlegelésekor.

Fáy cikkének megjelenése után a Figaro (az Origo komolyzenei blogja) is leközölt egy beszámolót ugyanarról a hangversenyről. A szerző, Kling József sorait olvasva úgy tűnik, az előadók teljesítményét illetően ő sem hallott nagyon mást, mint Népszabadságos kollégája. Neki viszont nem címeztek nyílt levelet, egyetlen muzsikus sem rohant ki ellene, s bár korábbi cikkei időnként generáltak néhány neheztelő kommentet, semmi nem utal arra, hogy közellenségként tekintenének rá.

Vagyis Rácz Zoltánnak sem feltétlenül a Fáy-kritika tartalmával, sokkal inkább a recenzens személyével van baja. A hozzáállással, a fogalmazásmóddal.
A stílussal.
Amely, mint mondják, maga az ember.

#  -krl-, 2015-04-16

Vissza a tetejére