Ajánlott oldalak

 • b nenezzel

  b sondheim

  b csipke

Tájékoztató

 • A Kultifilter egy magánszemélyek által útjára indított és gondozott weboldal, mely azzal a célból jött létre 2012-ben, hogy az oldal szerzői ezen a felületen osszák meg véleményüket (jellemzően) valamely kulturális alkotásról, eseményről, jelenségről.

  Az oldal készítői a látogatók személyes adatait nem gyűjtik, nem kezelik, nem továbbítják. Az oldal nem használ sütiket (cookie-kat) és semmilyen módon nem azonosítja a látogatókat.

  A Kultufilter.hu weboldalon olvasható anyagokhoz 2018. március 31. után csak a Kultifilter Facebook-oldalán lehet hozzászólni.

  Az oldalon megjelenő anyagok a szerzői jogi törvény védelme alá esnek, ugyanakkor a weboldal üzemeltetőivel folytatott egyeztetést követően, a Kultifilter.hu oldalra való hivatkozással (továbbá adott esetben a szerző nevének feltüntetésével) szabadon felhasználhatók.

  Az írások átvételével kapcsolatos kéréseket, valamint az egyéb észrevételeket, üzeneteket, kéréseket a Kultifilter készítői az alábbi e-mail címen fogadják:

  email

CD-kről röviden – II

Prokofjev / Batiashvili

1. és 2. hegedűverseny
Egy-egy részlet a Rómeó és Júliából, a Hamupipőkéből és a Három narancs szerelmeséből – Tamás Batiashvili (Lisa Batishvili édesapja) átiratában
Lisa Batiashvili, Európai Kamarazenekar, vez. Yannick Nézet-Séguin
DG, 2018. (Felvételek: 2015, 2017.)

#

Nagyszerű előadások, remek felvétel. (Mivel Lisa Batiashvili nagy kedvencem, s így nem vagyok elfogulatlan, megnéztem egy-két „hivatalos” kritikát. Mások is nagyra értékelik a lemezt!) Ha valamit külön is kiemelhetek, az a II. hegedűverseny második tételének álomszép megformálása.

zf 2019 002a

Stravinsky / Herreweghe

Monumentum
Mise
Korál-variációk
Zsoltárszimfónia
Collegium Vocale Gent, Flamand Királyi Filharmonikusok, vez. Philippe Herreweghe
PentaTone SACD (élő felvétel: 2009)

#

A Mise előadása a legjobb, amit valaha hallottam, és a Zsoltárszimfónia is lenyűgöző szépséggel szólal meg. Technikailag is kiváló SACD felvétel. Csak ajánlani tudom mindenkinek!

zf 2019 002b

Beethoven-táncok

Mödlingi táncok, 12 kontratánc, 12 német tánc, 12 menüett
Capella Istropolitana, vez.: Oliver Dohnányi
Naxos, felvétel: 1989

#

Ezt a CD-t olyan kedvezményes áron adták, hogy nem tudtam ellenállni. Nem bántam meg a döntést, élvezet hallgatni ezeket a kis darabokat (az összesen 47 tánc teljes előadási ideje kevesebb mint 78 perc). Ami még feltűnő: itt is tisztán nyomon követhető Beethoven fejlődése, a később keletkezett sorozatok (Mödlingi táncok, kontratáncok) több izgalmas részletet tartalmaznak mint a korábbiak. (Azért együltében senki se hallgasson meg egy sorozatnál többet…)
A pozsonyi együttes és Budapesten is jól ismert karmesterük szemmel láthatóan (helyesebben: füllel hallhatóan) élvezettel lubickol a „laza” Beethoven megszólaltatásában.

zf 2019 002c

# Waczak, 2019-02-15 

Vissza a tetejére