Ajánlott oldalak

 • b nenezzel

  b sondheim

  b csipke

Tájékoztató

 • A Kultifilter egy magánszemélyek által útjára indított és gondozott weboldal, mely azzal a célból jött létre 2012-ben, hogy az oldal szerzői ezen a felületen osszák meg véleményüket (jellemzően) valamely kulturális alkotásról, eseményről, jelenségről.

  Az oldal készítői a látogatók személyes adatait nem gyűjtik, nem kezelik, nem továbbítják. Az oldal nem használ sütiket (cookie-kat) és semmilyen módon nem azonosítja a látogatókat.

  A Kultufilter.hu weboldalon olvasható anyagokhoz 2018. március 31. után csak a Kultifilter Facebook-oldalán lehet hozzászólni.

  Az oldalon megjelenő anyagok a szerzői jogi törvény védelme alá esnek, ugyanakkor a weboldal üzemeltetőivel folytatott egyeztetést követően, a Kultifilter.hu oldalra való hivatkozással (továbbá adott esetben a szerző nevének feltüntetésével) szabadon felhasználhatók.

  Az írások átvételével kapcsolatos kéréseket, valamint az egyéb észrevételeket, üzeneteket, kéréseket a Kultifilter készítői az alábbi e-mail címen fogadják:

  email

Jöttek, játsztak, győztek! (Az Ébène kvartett a Zeneakadémián)

ze 2018 005aAzon szerencsések közé tartozom, akiknek az elmúlt években már többször alkalmuk volt élőben (is) megcsodálnia az Ébène kvartett kivételes képességeit. Eddig többnyire külföldön gyönyörködhettem játékukban (tudomásom szerint egyetlen magyarországi fellépésükre Fertődön került sor, de ama estén a kastély üvegtermének visszahangos akusztikája szinte lehetetlenné tette az előadás maradéktalan élvezetét).
S most végre eljöttek Budapestre, az egy éve tagjukká szegődött brácsás hölggyel (Marie Chilemme) a „csapatban”.

Nehéz beszámolót írni egy olyan koncertről, ahol minden a helyén volt, a tárgyilagos (van olyan?) krónikás legfeljebb szuperlatívuszokat sorolhat hosszan. Mert az Ébène kvartett már a korai Beethoven-opuszban bemutatta a vonósnégyes-játék minden szépségét: a tökéletes összhangot, a csodálatos pianissimók varázsától a fergeteges tánclépések dübörgéséig terjedő dinamikát. A másodikként felhangzó Brahms-műből is kihoztak minden szépséget, ami benne van – talán még egy kicsit többet is…

Szünet után, Beethoven utolsó befejezett műve, az F-dúr vonósnégyes varázslatos előadásakor azután szó szerint megtörtént a csoda: „megállt a teremben a levegő”. Ha valamit még ebben a páratlan előadásban ki lehet emelni, az az utolsó tétel megmagyarázhatatlan rejtélyeinek és szépségeinek a kibontása!

Azt, hogy az Ébène vonósnégyes meghódította a budapesti közönséget, a hatalmas ünneplésnél is jobban jelezte, hogy rég nem voltam ilyen koncerten: a tisztán másfél órás műsor alatt egyetlen köhintés, mocorgás nem hallatszott a nézőtéren!

 2018. október 12., Zeneakadémia, Solti-terem 
 Beethoven: A-dúr vonósnégyes, Op. 18, No. 5
 Brahms: c-moll vonósnégyes, Op. 51, No. 1
 Beethoven: F-dúr vonósnégyes Op. 135

# Waczak, 2018-10-14

 

Vissza a tetejére