Ajánlott oldalak

 • b nenezzel

  b sondheim

  b csipke

Tájékoztató

 • A Kultifilter egy magánszemélyek által útjára indított és gondozott weboldal, mely azzal a célból jött létre 2012-ben, hogy az oldal szerzői ezen a felületen osszák meg véleményüket (jellemzően) valamely kulturális alkotásról, eseményről, jelenségről.

  Az oldal készítői a látogatók személyes adatait nem gyűjtik, nem kezelik, nem továbbítják. Az oldal nem használ sütiket (cookie-kat) és semmilyen módon nem azonosítja a látogatókat.

  A Kultufilter.hu weboldalon olvasható anyagokhoz 2018. március 31. után csak a Kultifilter Facebook-oldalán lehet hozzászólni.

  Az oldalon megjelenő anyagok a szerzői jogi törvény védelme alá esnek, ugyanakkor a weboldal üzemeltetőivel folytatott egyeztetést követően, a Kultifilter.hu oldalra való hivatkozással (továbbá adott esetben a szerző nevének feltüntetésével) szabadon felhasználhatók.

  Az írások átvételével kapcsolatos kéréseket, valamint az egyéb észrevételeket, üzeneteket, kéréseket a Kultifilter készítői az alábbi e-mail címen fogadják:

  email

Dávid király búcsúja (A King’s Singers a Tavaszi Fesztiválon)

ze 2016 006a2016. április 19.
Bartók Béla Hangversenyterem

The King’s Singers
Szt. Efrém Férfikar

*

A cím némileg patetikus, és túlzó is, de tény, hogy a szezon végén a King’s Singerstől 26 év után elköszönő, társai mellett aprónak tűnő kontratenor, David Hurley a világ számos koncerttermében nyűgözte le a közönséget – és persze nem alattvalókat, de mindenképp rajongókat vagy legalábbis tisztelőket szerezve ezzel. Azt sem mondhatjuk, hogy rendre ellopta volna show-t, hiszen egy csapat tagjaként állt színpadra, ám a sokak számára még ma is egzotikusnak számító hangszínével mindig emlékezetessé tette az énekegyüttes koncertjeit.

Talán picit korábban is meghozhatta volna a döntését, mert az utóbbi években már hallani lehetett, hogy bár a magasságok még megvannak, a teltség néha már nem az igazi. A hiányérzetet ilyenkor az is felerősítette, hogy a mélyszólamok tekintetében nem feltétlenül a mostani a csapat legerősebb felállása.
Ezen az estén ráadásul az első bariton, Christopher Bruerton is „kímélő módban” énekelt, szólisztikusabb feladatait kollégái vették át. (A koncert után alkalmam nyílt rákérdezni, és kiderült, enyhe megfázás áll a dolog hátterében.)
De alig hiszem, hogy ez feltűnt, vagy zavaró lett volna bárkinek is. Az 1968-ban alapított King’s Singers pont attól lett a világ egyik legnépszerűbb és legsikeresebb kórusa, hogy folyamatos turnézás mellett a körülményektől függetlenül évről évre, koncertről koncertre egyenletesen magas színvonalú teljesítményt nyújtanak, és vegyes műsorú koncertjeiken mindenki számára tudnak ihletett pillanatokkal szolgálni.
Így történt ez most is.

Hogy angol madrigálokban otthon vannak, és Reger vallásos énekeiből is kihozzák a maximumot, senki számára nem okozott meglepetést. A két blokk után azonban igazi csemegében volt részünk: végre élőben is meghallgathattuk a Nonszensz madrigálokat, melyeket Ligeti György kifejezetten az énekegyüttes számára írt még a nyolcvanas évek végén. Ritmikailag izgalmas zene, mely a hangzásvilágát tekintve is kihasználja a hat szólam adta lehetőségeket. Az öt darab közül a legnagyobb sikert az ábécé betűin alapuló, izgalmas, súrlódó hangzásokkal operáló The Alphabet című mű aratta.

Másfél évvel ezelőtt a Magyar Rádió Gyermekkórusát látta vendégül a színpadon a King’s Singers, most a Bubnó Tamás vezette Szent Efrém Férfikar lépett fel a szünet után, egy grúz népdal attraktív interpretálásával és Bartók Székely népdalaival, majd a két kórus egyesítette erejét, és együtt adtak elő egy új-zélandi népdalt valamint Franz Biebl Ave Maria című, 1964-ben komponált, de meglepően archaikus darabját.

Zárásként könnyített blokkot (egy német, egy mexikói és egy amerikai dalt) kaptunk a King’s Singerstől, de a koncert talán legmegkapóbb pillanata az első ráadásban várt ránk, amikor is a két kórus együtt adta elő Kodály Esti dalát. (A közönség is megérezhette a pillanat varázsát, mert bár ezt a művet a King’s Singers többször előadta már nálunk, talán mindezidáig ez volt az első alkalom, hogy nem tapsoltak bele a zárlat előtti pauzába.) A Szent Efrém Férfikar majd’ háromszoros létszámbeli fölénye ellenére elegánsan, visszafogottan támogatta meg a hangzást, a hangulatot pedig az tette igazán bensőségessé, hogy a – természetesen magyarul megszólaló – dal szólóját a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben utoljára fellépő David Hurley énekelte.

*

   – Mennyire volt nehéz megtanulnia a magyar kiejtést az Esti dalban?

   – A kottám tele van firkálva olyan nyelvi jelölésekkel, amelyek sokat segítenek nekem a kiejtésben, de bárki mást valószínűleg összezavarnának. Mindig megpróbálom megtanulni a nyelvtani szabályokat, ahelyett, hogy csak a lefordított szavakra támaszkodnék. A magyar nyelv rendkívül bonyolult számomra, de örülök, ha az emberek annyira élvezik hallgatni ezt a darabot, amennyire én szeretem énekelni.

   – Több egykori tag zeneközelben maradt a távozása után. Önnek mik a tervei?

   – A rövid távú tervem az, hogy eltöltsek egy kis időt éneklés és utazás nélkül. Később tanítással vagy kórusvezetéssel szeretnék foglalkozni, preferálva a minél kevesebb utazással járó munkákat.

   – Mi a legfontosabb tanács, amit az utódjának adhat?

   – Az, hogy élvezzen minden napot, amit a King’s Singersben tölt, mert egy kontratenornak nem sok lehetősége van arra, hogy ilyen sokféle zenei stílusban kipróbálhassa magát, és ennyire széles repertoárt énekelhessen.

 

Az Esti dal egy 2004-es felvételen:

#  SzJ, 2016-04-23

Vissza a tetejére