Ajánlott oldalak

 • b nenezzel

  b sondheim

  b csipke

Tájékoztató

 • A Kultifilter egy magánszemélyek által útjára indított és gondozott weboldal, mely azzal a célból jött létre 2012-ben, hogy az oldal szerzői ezen a felületen osszák meg véleményüket (jellemzően) valamely kulturális alkotásról, eseményről, jelenségről.

  Az oldal készítői a látogatók személyes adatait nem gyűjtik, nem kezelik, nem továbbítják. Az oldal nem használ sütiket (cookie-kat) és semmilyen módon nem azonosítja a látogatókat.

  A Kultufilter.hu weboldalon olvasható anyagokhoz 2018. március 31. után csak a Kultifilter Facebook-oldalán lehet hozzászólni.

  Az oldalon megjelenő anyagok a szerzői jogi törvény védelme alá esnek, ugyanakkor a weboldal üzemeltetőivel folytatott egyeztetést követően, a Kultifilter.hu oldalra való hivatkozással (továbbá adott esetben a szerző nevének feltüntetésével) szabadon felhasználhatók.

  Az írások átvételével kapcsolatos kéréseket, valamint az egyéb észrevételeket, üzeneteket, kéréseket a Kultifilter készítői az alábbi e-mail címen fogadják:

  email

Zokni a foltját (Doktor Proktor és a holdkaméleonok)

  sze 2014 001a
  Andrusko Marcella, Bárdi Gergő

2014. január 10.
Kolibri Színház

JO NESBØ – PETRIKOVICS EDIT – KÁRPÁTI PÉTER:
Doktor Proktor és a holdkaméleonok
(Főpróba)

*

Magától értetődő az ötlet: ha Jo Nesbø jópofa, humoros, kalandos ifjúsági könyveit, a Doktor Proktor sorozatot idehaza a Kolibri Kiadó gondozza, egy esetleges színpadi átiratra a Kolibri Színház a legmegfelelőbb helyszín. Már maga a névrokonság is kapóra jön, de főképp az, hogy a Novák János vezette társulat évszázados (na, jó, hivatalosan: több évtizedes) rutinnal rendelkezik a színvonalas gyerekelőadások terén.
S e tény ezúttal is bizonyosságot nyert.

A színpadi adaptációhoz a könyvsorozat harmadik, Szeleburdi világvége című darabját választották – jó érzékkel, hisz doktor Proktor kalandjai közül a legmozgalmasabb és egyben legabszurdabb részről van szó (legalábbis a jelenlegi választékot tekintve, ugyanis hamarosan megjelenik magyarul a széria negyedik kötete is).

sze 2014 001b  
Tóth József, Bárdi Gergő

 
A mű az átiratban a Doktor Proktor és a holdkaméleonok címet kapta, bár ebben nem lehetünk biztosak, mert van, ahol az előadást Doktor Proktor, avagy támadnak a holdkaméleonok címmel hirdetik.

A történet szerint Bulle és Lise, két különc, némiképp kiközösített tanuló arra figyel fel, hogy városszerte egyre-másra tűnnek el a zoknik, ugyanakkor ezzel egyenes arányban szaporodnak a helyesírási és beszédhibák. Ezt jelzik barátjuknak, az elsőre feleslegesnek tűnő ám később fontossá váló találmányok kiötlőjének, doktor Proktornak. A tudós szerint a megfigyelt jelenségek arra utalnak, hogy a Földön megjelentek a holdkaméleonok, céljuk pedig nem más, mint az emberiség elfogyasztása. Nyakunkon tehát a világvége, ennek megakadályozása pedig ezúttal nem szuperhősökre, hanem a két gyerekre, doktor Proktorra és néhány barátjukra (valamint egy hétlábú perui szívópókra) hárul. Őrületes kalandok, lehetetlen találmányok, különös figurák, fülbemászó zene és persze hepiend, tanulságokkal.

  sze 2014 001c
  Szanitter Dávid

A dramaturg, Horváth Péter a lehető legjobb arányokkal adaptálta Nesbø regényét, rendezőként Novák János pörgő, tempós előadást rakott össze, amelynek adekvát részét képezik az Orosz Klaudia tervezte díszletek, jelmezek és bábok. A szcenikai tűzijáték kiterjed vetítésre, árnyjátékra, bábozásra, élőben megszólaló fúvószenekarra, a hátsó nézőtéri kijárattól a színpad mélyéig valamint a plafontól a süllyesztőig bejátszott térre.

A színészek közül Bárdi Gergő és a Radnóti Színházból átugrott Andrusko Marcella viszi a prímet Bulle és Lise megformálásával. Abszolút főszereplők, mellettük kissé háttérbe is szorul a Doktor Proktort alakító Tóth József. Jók a világmegmentő trió szövetségesei (Ruszina Szabolcs, Mészáros Tamás, de főképp Megyes Melinda), és remekül karikíroz a televíziós kórusverseny befutójaként egész Norvégiát hipnotizáló bájgúnár (valójában a vezér-holdkaméleon) szerepében Szanitter Dávid. Figyelemreméltó húzás, hogy az epizodisták is rendre szóhoz jutnak, és teljesítményük minőségét tekintve összességében egyenrangú felekként vesznek részt a csapatjátékban.

  sze 2014 001d
  (Fotók: Kolibri Színház – Tóth Berta)

Persze – a főpróbán látottak alapján – helyenként akadnak a tempóban kisebb döccenők, az alakításokban még csiszolható gesztusok, de mindent egybevéve elmondható, hogy Jo Nesbø regényéből az eredeti, irodalmi alapanyaghoz méltó, a figyelmet végig fenntartó, arányait és alkotóelemeit illetően jól eltalált produkció született.

#  SzJ, 2014-01-12

Vissza a tetejére