Ajánlott oldalak

 • b nenezzel

  b sondheim

  b csipke

Tájékoztató

 • A Kultifilter egy magánszemélyek által útjára indított és gondozott weboldal, mely azzal a célból jött létre 2012-ben, hogy az oldal szerzői ezen a felületen osszák meg véleményüket (jellemzően) valamely kulturális alkotásról, eseményről, jelenségről.

  Az oldal készítői a látogatók személyes adatait nem gyűjtik, nem kezelik, nem továbbítják. Az oldal nem használ sütiket (cookie-kat) és semmilyen módon nem azonosítja a látogatókat.

  A Kultufilter.hu weboldalon olvasható anyagokhoz 2018. március 31. után csak a Kultifilter Facebook-oldalán lehet hozzászólni.

  Az oldalon megjelenő anyagok a szerzői jogi törvény védelme alá esnek, ugyanakkor a weboldal üzemeltetőivel folytatott egyeztetést követően, a Kultifilter.hu oldalra való hivatkozással (továbbá adott esetben a szerző nevének feltüntetésével) szabadon felhasználhatók.

  Az írások átvételével kapcsolatos kéréseket, valamint az egyéb észrevételeket, üzeneteket, kéréseket a Kultifilter készítői az alábbi e-mail címen fogadják:

  email

A Ferencvárostól New Yorkig, és tovább (Marton Éva – A mennyei hang)

ik 2014 009aBATTA ANDRÁS: Marton Éva – A mennyei hang
356 oldal
4990 Ft
Helikon
2014

*

Marton Éva kétségkívül a legnagyobb nemzetközi karriert befutott magyar operaénekes, aki ráadásul szinte álomszerű utat járt be. Pályája kezdete valószínűtlen ferencvárosi tündérmese, amelyben az út a Mester utcai zeneiskolától a Király utcai Zeneakadémiáig vezet, majd ezt követik a szorgos tanulóévek és az első megmérettetések, elsőként idehaza, a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon, majd a Magyar Állami Operaházban, utána pedig nagyon hamar külföldön is. A szoprán 1968-ban mutatkozott be első teljes operaszerepében az Andrássy úton (a Színészkirálynét alakította Szokolay Sándor Hamletjében), három évvel később pedig már Frankfurtban énekelt, a Figaro házasságában a Grófné szerepét.

Batta András nemrégiben megjelent Marton Éva-interjúkötetének talán legizgalmasabb fejezete pont az első külföldi sikereket megelőző jogi-procedurális hercehurca érzékletes leírása, amelyből azok számára is nyilvánvalóvá válik, hogy milyen átkozottul nehéz volt kitörni a szocialista blokkból, akik életkoruknál fogva mit sem sejthetnek az akkori viszonyokról. A Marton-házaspárnak (Évának és a karrierjét mindvégig odaadással egyengető orvos-férjnek, Zoltánnak) mindenesetre sikerült a nemzetközi áttörés: a frankfurti sikereket bécsi, müncheni, zürichi, majd tengerentúli diadalok követték, gyors egymásutánban.

A kötet híven követi Marton Éva pályájának alakulását, a karrier emblematikus szerepeihez kapcsolódóan kritikákat, naplórészleteket köt össze a művésznő gondolataival. Megidéződnek a legfontosabb Wagner-, Richard Strauss- és Verdi-hősnők, és természetesen a két nagy, Puccini által kottapapírra vetett Marton-szerep, Tosca és Turandot is.

A könyvet olvasva igen hamar nyilvánvalóvá válik, hogy a cél az illusztris pályafutás részletes és hűséges dokumentálása volt, hiányzik ugyanis belőle mindenféle kritikai szándék, illetve objektivitásra való törekvés. Az operabarátok, illetve a rajongók azonban bizonyára így sem lesznek elégedetlenek.

#  Szilgyo, 2014-11-23

Vissza a tetejére