Ajánlott oldalak

 • b nenezzel

  b sondheim

  b csipke

Tájékoztató

 • A Kultifilter egy magánszemélyek által útjára indított és gondozott weboldal, mely azzal a célból jött létre 2012-ben, hogy az oldal szerzői ezen a felületen osszák meg véleményüket (jellemzően) valamely kulturális alkotásról, eseményről, jelenségről.

  Az oldal készítői a látogatók személyes adatait nem gyűjtik, nem kezelik, nem továbbítják. Az oldal nem használ sütiket (cookie-kat) és semmilyen módon nem azonosítja a látogatókat.

  A Kultufilter.hu weboldalon olvasható anyagokhoz 2018. március 31. után csak a Kultifilter Facebook-oldalán lehet hozzászólni.

  Az oldalon megjelenő anyagok a szerzői jogi törvény védelme alá esnek, ugyanakkor a weboldal üzemeltetőivel folytatott egyeztetést követően, a Kultifilter.hu oldalra való hivatkozással (továbbá adott esetben a szerző nevének feltüntetésével) szabadon felhasználhatók.

  Az írások átvételével kapcsolatos kéréseket, valamint az egyéb észrevételeket, üzeneteket, kéréseket a Kultifilter készítői az alábbi e-mail címen fogadják:

  email

Pi-verseket pi-napra!

ij 2015 002aAnnak idején addig kínoztuk a köröket, amíg ki nem adták titkos életük jelképét – írta Kurt Vonnegut a π-ről Bajnokok reggelije című könyvében. Miután kiderült, hogy a módszer hatásos, a kört azóta sem hagyják békén. Alvásmegvonás, éheztetés, vagy ki tudja, milyen tortúrák révén szednek ki belőle további információkat kerületének és átmérőjének hányadosáról.

Van azonban egy körjogi aktivista (civilben fizikus), név szerint Larry Shaw, aki úgy gondolta, köszönhet annyit az emberiség a Ludolph-féle számnak, hogy ünnepnappal tisztelegjen előtte. És mi más is lehetne a kiválasztott nap, mint március 14-e, vagyis: 3.14! (Shaw-t amúgy csak addig tarthatja pihent agyúnak bárki, amíg tudomást nem szerez a nyomtatott áramkör csodálóiról, akik május első vasárnapján megünneplik a nyák napját…)

A mai nap különleges helyet foglal el az 1989 óta megtartott π-napok sorában, ugyanis a 3/14/15 dátumformátumot használva a két következő számjegy is képbe kerül, ráadásul este 9 óra 26 perc 53 másodperckor elmondhatjuk azt is, hogy valószínűleg nem lesz ennél alkalmasabb pillanat a π megünneplésére.

De hogyan is ünnepeljünk meg egy számot? A hagyomány szerint például süthetünk pitéket (a pie szót használva apropóul – mi persze mondhatjuk akár azt, hogy, hogy pite…). De a gasztrolingvisztikai kreativitás mellett más módon is kifejezhetjük hódolatunkat.

Például írhatunk π-verset (melyet az különböztet meg egyéb költeményektől, hogy szavai annyi betűből állnak, amennyi a π soron következő számjegye).

Mi megtettük. Íme:

 


3/14/15 9:26:53

Kör a vége.
A forgó ünnepnapi ív
versbe zárul.
Kör.


(SzJ)

 

 


A négy évszak – Astor πazzolla és Ludolph van Ceulen emlékére

Tél, a fagy, a hideg, gázszámla is…
Tavasz, ismét van bimbó, virágzás, természet feléled, mennybolt kék, jó nap előbújik.
Nyár, bénító az aszály, Anna bál.
Ősz – verselte Ady –, de szomorú. Reményünk sivár.
?
És kezdődik elejétől újra…

(Waczak)

 

 


Három strófa a pi első 31 számjegyéhez

Íme, a szép, a remek;
körhossza és átmérő hányad, ave!

Tized: végtelen, mostanság könnyen kereshető;
így ez ősi probléma holt.

Gyerek és papája unja már rég;
manapság eme jó feladat: interneté.

(Waczak)

 


#  Szerk., 2015-03-14

Vissza a tetejére